tiistaina, maaliskuuta 06, 2007

Pohdintoja pentupesän ääreltä: Pennut puntarissa


Chilin pentue oli syntyessään aika ruikuloita siihen verraten millasia jötkäleitä Aasa on pyöräytellyt. On Aasa saanut kyllä tehdä töitäkin synnyttäessään, Chilin synnytys puolestaan näytti tosi vaivattomalta. Ehkä Aasankin olis siis pitänyt vähän miettiä, että miten isoiksi pentunsa kasvatti ennen kuin päästi ne syntymään

Tietty isokokoset pennut oli "tuoreelle kasvattajalle" helpotus: A-pentue ronskeja jätkiä, joitten ei tarvinut pelätä menevän rikki. Nyt sitä ei enää pelästy kovin pienestä eikä pienistä.

Otetaas vähän vertailua. A-pentue, emä siis Aasa, pentuja kuusi, joten vähemmän kuin Chilin pentueessa, pentujen syntymäpainot Romi 290g, Roni 300g, Arttu 312g, Attila 315g, Viiru 264g ja pikkuruisin eli Arska-boy 230g. Kenestäkään ei kasvanut jättiläistä, eikä Arskasta jäänyt kääpiötä.

No sitten B-pentue, emä edelleen Aasa, pentuja kahdeksan eli varsin vertailukelpoista materiaalia Chilin pentueeseen verraten: Bertta 293g, Vikke 304g, Booli 330g, Astra 295g, Bisse 295g, Oiva 292g, Kampi 357g ja Hugo 310g. Edelleenkään kukaan ei ole jättiläinen, kääpiöitä en noilla mitoilla olis het osannut odottaakaan, eikä kukaan olekaan.

W-pentueessa, emä edelleen Aasa, nyt oli vaan neljä pentua. Voitto 333g, Lanny 310g, Taika 303g ja Viivi 312g. Tytöt taisivat kaikki jäädä pieniksi ja siroiksi. Viivillä säkäkorkeus jotain 38 cm ja painoa 8 kiloa. Taika samaa kokoluokkaa, eikä Voittokaan mikään jättiläinen urokseksi ole, karvaa sillä kyllä on riittämiin, joten näyttää usein isommalta kuin mitä onkaan.

Sitten on vielä yksi pentue Boolin pyöräyttämä C-pentue. Boolin pennut eivät "Aasa-lukemiin" yltäneet, mutta eivät ihan pieniä olleet C:tkään syntyessään. Tässäkin pentueessa oli 9 pentua, mutta yksi syntyi kuolleena. Elossa olevien syntymäpainot: Frodo 227g, Miro 257g, Niki 230g, Cosmo 260g, Randy 270g, Jaffa 280g, Nelli 245g ja Chili 268g. Ihan hyvänkokosia, muttei sentää mahdottomia mötkäleitä.

A-pentue syntyi kohdassa 59 vrk astutuksesta, että millaisiakohan mammutteja olisivat olleet, jos olisivat tulleet "ajallaan". Eikä Aasa minkään pentueen kohdalla odottanut "oikeaa päivää", vaan pukkasi pennut maailmaan "etuottia". Boolin kohdalla täytyy tunnustaa, että olen autuaasti unohtanut "lasketun päivän", etten osaa nyt sanoa missä kohti pentue syntyi. Chili synnytti 59 vrk ekasta astumisesta eli kuten Aasa-mummonsa ja tästä päästäänkin sitten Chilin pentuihin.

Pennut puntarissa:
Flirtti, narttu, syntymäpaino 202 g


Fotoni, uros, syntymäpaino 175 g


Ferrari, uros, syntymäpaino 172 g


Fiktio, uros, syntymäpaino 137 g


Fantom, uros, syntymäpaino 167 g


Fenix, uros, syntymäpaino 171 g


Forte, uros, syntymäpaino 230 g


Finaali, narttu, syntymäpaino 274 g


Toisaalta Chili on aika pieni narttu, Cello ei urokseksi ole ollenkaan iso ja Kevikin on aika matala, joskin roteva. Ja pääasiahan on, että kaikki pennut ovat pirteitä ja kasvavat kohisten. Pikkuruinen Fiktiokin on jo ylittänyt 250 gramman rajan

3 kommenttia:

n-elikot kirjoitti...

Vautsi, jos nyt oikein katoin, niin Kampi on ollut suurin pentu kaikista pennuista. Mahtava möhkäle :)! Nopean laskuopin mukaan 2 x Fotoni ja rapiat päälle. Uskomatonta! Enpä ole muuten tuotakaan tiennyt. Liekö vielä näin aikuisenakin hallussaan suurimman pentusi titteli?

-Pia-

Kipa kirjoitti...

Niistä, joista mulla on aikuistiedot,niin Kampi ei suinkaan ole suurin. Ehdoton johtoasema on Attilalla, niin säkäkorkeuden kuin painonkin suhteen :o)

Adeina kirjoitti...

Hurraa Fiktio niin sitä pitää! :D Saa nähdä saako kukaan Finaalia kiinni.