sunnuntaina, maaliskuuta 02, 2008

Tyttöni sinisilmä


Tossa Taikan kuvia kun laittelin, niin tuli mieleen, että ois mielenkiintosta tietää miten sininen silmä ländereillä periytyy, kun välillä sitäkin ihmettä kuitenkin näkee. Omissa kasvateissani on yksi sinisilmä (toinen silmä sininen, toinen tummanruskea), Taika.


Sillon kun vielä olin alottelija länderisaralla, sanottiin, että sininen silmä kytkeytyy kasvojen puutteelliseen väritykseen. No siitä ei ainakaan Taikan kohdalla ole kyse; priimasti värittynyt koira muilta osin, siis jos näyttelyllisesti ajatellaan ja rotumääritelmään verrataan.

Sitten taas toisaalta mulla on yks kasvatti, jonka kasvojen väritys ei ole ihanteellinen, siis rotumääritelmää ajatellen, ja koska toinen poski on kokonaan valkonen, niin ois voinut odottaa sinistä silmää. Eipä vaan tullut, ihan on Nikillä tummanruskeat silmät.Ehkei siis sinisellä silmällä ja valkoisella naamalla lopulta olekaan kovin paljon tekemistä keskenään... tai ehkä ne helposti ovat samassa yksilössä, mutta eivät kuitenkaan välttämättä. On se vaan ihmeellinen asia tuo perinnöllisyys.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Moro moro vaan Kipa, olen itse kysellyt tuota genetiikkaa paremmin tuntevilta ja vastaus oli, että pään liialliseen valkokirjavuuteenhan se liittyy. Sinisilmäisyyttä ei pitäisi juurikaan esiintyä, jos pää on kokonaan ruskea, mutta kun ländereillä päässä käytännössä aina on valkoista, sitä niillä esiintyy.Koirat, joilla vain tähti vain piirto naamassa, ei sinisilmäisyyttä vielä esiinny, mutta ländereillähän on käytännössä aina tätä enemmän valkoista. Ja kun valkoista alkaa olla enemmän, alkaa sisnisiä silmiäkin putkahdella. Ländereillä kai useimmin on toinen silmä kokonaan sininen ja toinen ruskea, mutta saman ilmiön piirissä voisivat olla molemmatkin sinisiä tai puolivärisiä.

Silmä on siis sininen, kun siitä puuttuu toinen pigmenttikerros. Kun kerroksia on 2, on slmä ruskea tai keltainen. Samaa pigmenttipuutosilmiötä on myös se, että jos valkoista alkaa olla korvien alueella paljon, on kuurouden uhka suurempi. Kuulemiseen kun tarvitaan korvien sisällä pigmenttisolujen sukulaissoluja.

Ja tällähänj ei taas ole mitään ns. blondien ländereiden kanssa. Ne ovat geneettisesti samanlaisia (ruskeilta osiltaan) kuin esim. labbikset. Väri on väistyvästi periytyvä suhteessa ländereiden "normaaliruskeaan" eli soopeliin. Tietty taas sama juttu, jos varsinaista valkoista alkaa esiintyä enemmän.

t. viivi

sari kirjoitti...

Meilläkin eka länderimme Peter av Ros-Loge eli Pete oli väritykseltään "oikeanlainen" päästänsä, mutta niin vain toinen silmistä oli sininen ja toinen ruskea.

Kuva ihanaisesta Petestä:
http://www.a-i-u.net/kromis/images/pete4_1.jpg