sunnuntaina, marraskuuta 23, 2008

Lunta pukkaa


Lunta tulee tuutin täydeltä ja tuulee, että tukka päästä lähtee. Onneks ei tartte pihaa edemmä tänään mennä. Yritettiin kyllä päivällä, ennen lumisadetta, olla mahdollisimman paljon ulkosalla, ettei jää huonon sään takia pennuilta pihan tutkiminen väliin.

Heräsin aamulla puol kuudelta, pennut oli hipihiljaa, käänsin kylkeä ja lähetin pennuille mielessäni kainon pyynnön nukkua seiskaan. Seuraavan kerran kun heräsin, vilkasin kelloa ja kas kummaa se oli melkeen puol kasi jo. Wau. Kömmin siis jalkeille, kiitin mielessäni pentusia ja niin lähti normi aamurutiini pyörimään; KePo siivoo (tosin nykyään on uskomattoman siistiä), meikä laittaa ruuan, pennut syö, sit ulos. Vasta sen jälkeen pääsee kaksjalat aamupalalle.

Päivällä kierrettiin "mettälenkki" normisuuntaan. Siitä sit mökille päin ja kun oltiin tulossa kotia kohti, niin Elsa paineli mettäpolun alkuun kakalle ja päätti sit meidän iloksi ryhtyä maistelemaan tuotostaan... yäk. Korvat oli tietty Elsalta unohtuneet jonnekin ja niinpä KePo kirmas reippaana poikana kohti Elsaa ja huus samalla jotain siitä kakansyömisestä. Tietty sit loput viis riemastu ja juoksi kanssa mettään. Siinä arvoin vähän aikaa ja lopulta kierrettiin "mettälenkki" vastapäivään ja palattiin pihaan sopivasti vastaanottamaan Elsan perhe.

KePo muuten rakensi tänään meille "ajoluiskan". Se on tosi maiseman kaunistus, mut toimii, ja se on pääasia. Pennut painaltaa siis nyt pitkin luiskaa suoraan ovesta ulos pihamaalle. Niin päin homma toimiikin loistavasti, mut sisälle tulo ei sit toimikaan ihan yhtä hyvin. Ihan kivasti pärjää kun on joku apuna, mut ootan mielenkiinnolla ekaa kertaa kun hoidan sisään tulon yksin... saattaa olla, että joudun nostelemaan kaikki sisälle kuten ennenkin, mut helpotus sekin jos 12 nostokertaa per ulkoilu vähenee 6 per ulkoilu.

Pennut on käyneet kerran jo ulkona tuolla myräkässäkin. Ei ne siitä olleet moineskaan, mut muutamia kiukutti kun lunta oli esim. tuolla mettän reunassa niin pal, että piti paikoin loikkia, että pääs eteenpäin. Aika lumista sakki oli, kun palattiin sisälle. Mut ei se mitään oo siihen verraten miltä vaikkas Arska näyttää kun se tulee tuolta sisälle: äijä on yhtä lumipalloa, just sulattelin sen lämpimässä suihkussa.

Huomista ootan myös mielenkiinnolla; pennuilla on eläinlääkärintarkastus ja sirutus. Saa nähdä miten homma hoituu, mennään meinaten urhoollisesti eläinlääkäriasemalle, tuleepa autoharjotusta samalla. Meillä on aika het aamusta, että päästään pöpöjen alta pois. Just tossa vähän suunniteltiin strategiaa... Menisköhän samalla metodilla kun rokotusreissut: yks päivystää autolla, yks juoksee vaihtamassa koiria ja yks kököttää eläinlääkärin kanssa ja pitelee sen hetkistä "uhria". Juu, kyllä se silleen vois toimia, luulisin.

Sit vielä madotan pennut (siirty vähän nää kaks madotusta sen ripulin takia, eka oli ihan aikataulussa, mut hyvin ehtii ennen kun pennut lähtee) ja sen jälkeen ne onkin valmiita muuttamaan uusiin koteihinsa. Torstaina lähtee eka pentu, perjantaina lähtee kaks pentua ja sunnuntaina yks. Yks jää kotiin ja yhdelle ois vielä koti hakusessa kun haluaisin sen harrastavaan kotiin, näkymään näyttelyissä ja ehkä joskus jalostuksessakin jos tää lupaava lähtö jatkuis yhtä lupaavana jatkona. No katellaan mistä neito paikkansa tässä maailmassa löytää.

Lumen tulo ei yhtään näytä tokenevan, iltaulkoilu voikin olla melkoinen kokemus, eihän tuolla kukaan oo tietenkään kolannu lunta minnekään, joten mahtaako pennuista näkyä hangen keskestä muuta kun hännänpäät.

Ei kommentteja: