lauantaina, tammikuuta 28, 2012

Episodi luupiikki

Episodi luupiikki on viimein saatu päätökseen ja pentusuunnitelmat voivat edetä tästä eespäin normaalin kaavan mukaan. Vaan aloitetaan alusta...

Joulukuussa 2011 Pila kävi virallisessa lonkka-, kyynär- ja polvitarkastuksessa. Samalla kuvattiin myös epävirallisesti selkä. Tämä kaikki, koska Pilalle sattui pentuna tapaturma, jossa se sai hiusmurtuman niskaansa. Näillä kuvauksilla haluttiin ennen pennutusta tarkastaa, että kaikki varmasti on ok, eikä pennutukselle ole luuston osalta terveydellisiä esteitä. Lonkat, kyynäreet ja polvet ok. Siltä osin siis kaikki hyvin. Vaan selästä ell olikin sanonut, että siellä on spondyloosi.

Moinen termi sai tietenkin hälytyskellot soimaan päässäni, joten ei kun selvittelemään asiaa. Perinnöllinen vaiva, sen toki jo tiesin, joten ei kun katsomaan löytyisikö kennelliiton sivuilta tietoa asiasta ja olihan siellä jotain boksereitten osalta. Se ei tehnyt minusta hullua hurskaampaa siltä osin, mikä jalostuksellisesti olisi paras ratkaisu, oikeastaan jo melkein löin hanskat tiskiin, mutta lopulta päätin, että katsotaan nyt tämä juttu kuitenkin loppuun asti.

Kuvathan meillä toki oli CD-levykkeellä, mutten itse ainakaan osaa niitä juurikaan lukea... Itse asiassa selkä näytti silmiini kovin terveeltä sitä ajatellen, että siinä olisi spondyloosi, mutta en todellakaan omaan "lukutaitooni" tässä kohti luota, terve voi näyttää silmiini sairaalta tai toisin päin. Seuraavaksi siis yhteyttä kasvattajakollegioon. Siellä ko. vaiva oli varsin tuntematon, vaikka todettiin kyllä ländereilläkin joskus esiintyvän selkävaivoja. Mitä laatua ne sitten ovat, sitä ei tiedetty, selkiä kun ei ole juurikaan kuvattu ainakaan niin, että tieto olisi kollegiolle asti mennyt.

Tässä välissä olin ehtinyt jo kysellä yhtäältä ja toisaalta, sekä koota omat kokemukseni tiineyden, synnytyksen ja imetyksen vaikutuksista spondyloosiselkään. Myös myöhemmin tullut kennelliiton asiantuntijan lausunto tuki samaa. Pennutus ei pahenna tilannetta. Pilan oman voinnin osalta asiat oli siis varmistettu, en millään muotoa halunnut tehdä Pilan elämästä kurjempaa, pennutus ei koskaan ole niin tärkeää, että se ajaisi nartun hyvinvoinnin ohi.

Kollegion puheenjohtaja laittoi kyselyä kennelliittoon. Estettä spondyloosikoiran jalostukäytölle sinällään ei ole, kunhan pentueen tuleva isä kuvataan, jotta sama vaiva ei tule molemmin puolin. Lopulta kollegion puheenjohtajan kautta Pilan kuvat lähetettiin kennelliiton jalostustieteellisen toimikunnan luustoasiantuntijalle tilanteen arvioimista varten. Hänen mielestään ei ollut huolta spondyloosin suhteen. Yksi pieni luupiikki on voinut tulla mistä syystä vain. Mikä ihmeen yksi luupiikki??? Eihän yksi luupiikki ole spondyylosi... Ohhhoijaa.

Kuvanneen eläinlääkärin spondyloositokaisu oli siis saanut rattaat liikkeelle. Jos olisimme tienneet, että kyse oli vain yhdestä luupiikistä, niin tuskin olisi ihan tämän luokan projektiin lähdetty, sillä yksi luupiikki voi tulla todellakin mistä vain ja Pilan tapauksessa erittäin todennäköinen luupiikin kasvun starttipaikka on ollut pentuajan tapaturma. Vaikka hiusmurtuma oli niskassa, niin toki muuhunkin kohtaan rankaa on voinut sattua, vaikkei välittömiä seurauksia olekaan ollut silloin nähtävissä, ja kun kyse on ollut kasvuvaiheessa olevasta koirasta, niin isku on todellakin voinut aiheuttaa luupiikin kasvun aloituksen, ainakin näin maalaisjärjellä ajatellen. Parantumisen aikana kuvattiin vain niskaa.

No koska rattaat olivat jo liikkeellä, niin tulevan pentueen likisuku lienee länderipuolen läpivalaistuimpia.

Tulevan pentueen emä Pila (Kipazin Just a Joke)
lonkat A/A, kyynäreet 0/0, polvet 0/0, selässä luupiikki

Tulevan pentueen isä Frank (Tornado)
lonkat, kyynäreet ja selkä terveet

Pentueen isoisä Totti (Jettildan Aivaneka)
lonkat A/A, kyynäreet 0/0, selkä terve

Pentueen isoäiti Kuje (Kipazin Mentha Aquatica)
lonkat A/A, kyynäreet 0/0, selkä terve

Pilan sisaruksista on tutkittu 3, vain 1 on tutkimatta.

Pilan veli Tikkis (Kipazin Just a Trick)
lonkat A/A, kyynäreet 0/0, polvet 0/0 ja selkä terve

Pilan veli Jermu (Kipazin Just a Prank)
selkä terve

Pilan sisko Jippo (Kipazin Just a Jest)
polvet 0/1, lonkat A/A, kyynäreet 0/0 ja selkä terve

Haluan kiittää kaikkia teitä, jotka tähän projektiin omalla panoksellanne osallistuitte!!!

Projektiin on palanut aikaa, vaivaa ja rahaakin, mutta näillä eväin voin hyvillä mielin jäädä odottelemaan Pilan juoksujen alkua.

Ei kommentteja: